Caravan Koelkast

De caravan koelkast is een onmisbaar onderdeel wanneer u op vakantie gaat. Het is belangrijk dat u het eten vers kunt houden en dat het drinken lekker koud is. Zeker wanneer u in een warm land bent is het fijn om een koud drankje bij de hand te hebben.

Wanneer we spreken over een koelkast voor de caravan kunnen we onderscheid maken in twee verschillende varianten: de compressor koelkast en de absorptie koelkast. De meeste caravans zijn uitgerust met de absorptie variant. Meestal van de volgende merken: Thetford of Dometic. Deze koelkast werkt op gas, 12v en 230v. Het grote voordeel hiervan is dat deze caravan koelkasten onder alle omstandigheden (onderweg, op de camping of zonder elektriciteit) kunnen werken.

koelkast voor de caravan

De koelkast voor de caravan

De caravan koelkast is er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er types met een extra groot vriesvak of met wielbakuitsparing. De luxere modellen zijn zelfs voorzien van een LCD-scherm. 

Wanneer u optimaal gebruik wilt kunnen maken van het koelsysteem dan is het belangrijk dat u hier genoeg kennis over heeft. Ook met betrekking tot veiligheid. Wij hebben een aantal dingen voor u op een rijtje gezet betreft de caravan koelkast.

De absorptie koelkast

Absorptie koelkast voor de caravan

De technologie van de absorptiekoelkast werkt als volgt: Er wordt een chemisch proces veroorzaakt waardoor er een reactie ontstaat tussen de koelvloeistof en ammoniak. Hierdoor wordt de warmte uit het koelingselement onttrokken. We hebben een aantal voor en nadelen van deze caravan koelkast voor u op een rijtje gezet:


Werkt geruisloos
Energiekeuze is automatisch
Werkt zowel op 12v, 230v als gas

✘ De capaciteit op 12v
✘ Het koelbereik

De caravan koelkast is zeer afhankelijk van de omgevingstempratuur en de afvoer. Dit wil zeggen: Hoe hoger de tempratuur van de omgeving, hoe harder de koelkast moet werken. Hierdoor kan het gebeuren dat de koeling niet genoeg capaciteit heeft om uw eten koel te houden wanneer u in een warm land bent. Een oplossing hiervoor kan zijn: het installeren van roosters achter de koelkast. Zodat de warmte naar buiten kan worden afgevoerd.

De compressor koelkast

Compressor caravan koelkast

Deze caravan koelkast werkt alleen op 230v. Hierbij maakt het apparaat gebruik van koelmiddel. De compressor koelkast voor de caravan kan tempraturen van -18 graden bereiken en zijn meestal uitgerust met een vriesvak. Wat als een nadeel kan worden ervaren is het geluid wat de camping koelkast maakt. We hebben ook hier een aantal voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet:


Beschikt over een diepvriesvak
Zeer energiezuinig
Groot koelbereik

✘ Werkt alleen op 230v
✘ Maakt veel geluid
✘ Relatief duur in aanschaf

De caravan koelkast is meestal ingebouwd, zodat er niet te veel ruimte in beslag wordt genomen. Inden u meer ruimte nodig heeft kunt u natuurlijk ook nog een losse koelkast voor op de camping kopen. Deze kunt u bijvoorbeeld in de voortent plaatsen.

Caravancentrum Emmen: voor al uw vakantieplezier!

Caravan Centrum Emmen is uw dealer als het gaat om Fendt, Hobby en Sprite caravans. Hierbij is het ook mogelijk om uw oude caravan bij ons in te ruilen. Naast de caravan koelkast vindt u bij ons verschillende caravan accessoires, zoals: een mover, spiegels, airco en koelkast onderdelen. Ook aan de voortent is gedacht. U heeft bij ons een ruime keuze uit voortenten van de volgende merken: Isabella, Unico en Dorema.

Wij beschikken over meer dan 30 jaar ervaring en hierdoor is er geen vraag die wij niet voor u kunnen behandelen. Heeft u vragen over het onderhoud of de reparatie van een caravan koelkast of wilt u graag een caravan koelkast kopen? Neem contact met ons op of kom langs in onze showroom!